Borderline

harris September 4, 2014

A. e o tinara inteligenta, frumoasa si talentata. E intre primele din  clasa la invatatura si e o sportiva de top. Ceea ce o face deosebita de alti adolescenti e faptul ca la interval neregulate de timp isi produce singura rau.

Cazul ei nu e insa singular. Multi psihologi o considera boala deceniului. E vorba despre tulburarea de personalitate borderline (BPD). Ce o declanseaza nu e clar, dar se pare ca e vorba despre o combinatie de factori genetici si de mediu, de posibile rani emotionale sau abuzuri din copilarie. Interesul meu pentru aceasta afectiune provine din faptul ca am cunoscut destul de multe fete care sufera de BPT si am vrut sa aflu mai multe despre cauze. Pentru ca am vrut sa trag un semnal de alarma. Statisticile arata ca aproximativ 10% dintre cei care sufera de aceasta afectiune ajung la sinucidere.

Ei simt enorm, monstruos. Unii au considerat asta un semn de inteligenta, altii o lipsa a inteligentei emotionale. Suferinta emotionala insuportabila, frica de abandon, senzatia absentei iubirii sunt transformate de acesti tineri in durere fizica, pentru ca aceasta e mult mai usor  de indurat. 75% dintre ei sunt femei tinere, incapabile sa gestioneze furtunile emotionale prin care trec. Golul interior resimtit e ca o prapastie pe care unii incearca sa o traverseze cu ajutorul durerii fizice.

Multe triburi africane si amazoniene au ca ritual de initiere, ca rit de trecere a liniei ce marcheaza adolescenta de maturitate, producerea ritualica a unor crestaturi pe piele, a unor taieturi ce ajung sa le decoreze aproape tot corpul. Cumva, desi unora li se va parea deplasat, citesc aceasta tendinta de a-si produce suferinta in aceasta nota. Aleg sa o citesc intr-o nota spirituala. Cert este ca acesti tineri au nevoie de sprijin, nu de condamnare. Au nevoie de compasiune si intelegere. Majoritatea se videca de la sine odata cu trecerea timpului, ajung adulti inteligenti, talentati, cu inclinatii artistice, insa trebuie ghidati si tinuti in brate in perioadele dificile. Sportul ii ajuta enorm.

A., multumesc ca m-ai lasat sa iti fotografiez urmele. Dincolo de faptul ca ele sunt semnele unei suferinte de nesuportat, estetic ele se situeaza pentru mine in categoria  frumosului.

8

4

3

7

9

2

5

1

6