Shillelagh

Probabil că dacă aţi vizitat mai des blogul meu aţi observat că sunt obsedat de bastoane, bâte şi alte arme de lemn. Am de exemplu un respect enorm pentru Jo, un baston japonez, pe care îl consider una dintre cele mai formidabile arme care există. Nu aş alege altă armă pentru autoapărare. Nu despre Jo e vorba acum.
Dacă ştiţi câte ceva despre Irlanda, despre folclorul lor, atunci sigur aţi auzit şi de Shillelagh, bastonul tradiţional irlandez, folosit şi în stilul de luptă bataireacht. De obicei de dimensiunea unui baston normal, mai lung uneori la păstorii lor, mai scurt alteori când e folosit doar ca baston de luptă, Shillelagh are un aspect inconfundabil . În principiu e realizat din ceea ce ei numesc Blackthorne, un lemn dur, elastic şi aspru (nu la fel de dur ca şi cornul). La noi, arborelui, mai bine zis, tufei din care e realizat, i se spune Porumbar (Prunus spinosa), tufa aceea cu spini din care culegeam porumbele când eram mici, de ni se făcea gura pungă (fruct cu gust astringent, plin de antioxidanţi de altfel).
De mult mă bătea gândul să realizez un astfel de baston, aşa că în weekend m-am dus să culeg o bâtă. În mod normal, perioada de cules lemn pentru Shillelagh e iarna, în perioadă de repaos vegetativ, dar în primăvară, ţăranii (idioţi din punctul meu de vedere), au dat foc la câmpuri şi au ucis aproape toate tufele de porumbar. Aşa că ele stau acum desfrunzite şi negre, ca nişte vrăjitoare bătrâne. A găsit destul de greu un lemn destul de drept căruia să îi pot face şi o măciucă. Aceasta se realizează tradiţional din rădăcina porumbarului, dar eu am făcut-o dintr-o creangă mai groasă. După ce i-am tăiat grenguţele, i-am făcut măciuca, şi tradiţional l-am dat cu unt pentru impermeabilizare. Mai jos e rezultatul. Un baston de toată frumuseţea. Şi apropo, pentru adepţii teoriei potrivit căreia teritoriul carpato-danubiano-pontic a fost leagănul civilizaţiei europene, ştiţi cum îi spune bâtei în galeză? Bata. Minunat.

un comentariu

  1. Lege si Ordine - February 4, 2015 3:37 am

    Dupa taierea crengii dorite cum se prepara?Stiu ca un baston nu se decojeste pe loc pentru ca va crapa.Mai intai fie se pune la uscat cateva saptamani pana iese seva fie in aceeasi zi se pune pe foc se invarte si se lasa coaja sa se parleasca putin cat sa plezneasca putin,dupa care se trece la portinuea neparlita si tot asa in timp ce lemnul de sub coaja nu are voie sa se parleasca,asa se scurge pe loc seva se poate si indrepta fierbinte si se si poate decoji pe loc fara sa se crape lemnul dupa astea.
    Observ ca bastonul irlandez nu este decojit ,se decojeste numai suprafata maciucii pentru a da forma dorita ,ei acolo se pune la foc sau se lasa cateva saptamani la uscare pentru a evita craparea si pe urma se decojeste partea maciucii?Pe partea unde e coaja e dat cu lac?

    Reply

Ai ceva de spus